zondag

Seattle, maandag 21 juli 2008

Jetlag; iedereen die reist van oost naar west of andersom kent het. Je lijf functioneert nog op het ritme van de tijd waarin je bent vertrokken, maar het leven voltrekt zich in een andere dimensie. Dus als je normaal rond 7:00 uur opstaat betekent dat met 9 uurtjes tijdverschil rond 22:00 uur wakker worden. Dat is niet handig als je net in bed ligt. Ook het vreemde - veel te zachte - bed helpt niet mee om er een uitgeslapen nachtje van te maken. Voordeel is dat je lekker vroeg wakker bent en dus al vroeg aan de slag kunt, zelfs op maandagmorgen.
We wandelen deze morgen eerst richting Pioneer Square en genieten onderweg van een Mexicaans ontbijtje met Huevos Rancheros en een breakfast burrito; erg voedzaam, dus volop energie voor onze wandeltocht. Een van de bezienswaardigheden is Elliot Bay Book Company.
Image Hosted by ImageShack.us
Een prachtige zaak met een enorme collectie boeken in een prachtig authentiek bakstenen gebouw. De aankleding binnen is naturel: baksteen en houten stellingen, met tussenin houten leestafels. Het is heerlijk om zo veel boeken te kunnen bekijken. We vervolgens de wandeling langs Occidental Park en zien ondeweg daklozen bij de "shelters" wachten op het moment dat ze er naar binnen kunnen. En onderweg ontmoeten we vriendelijke mensen, die ons wel even willen wijzen waar we straks heerlijk Italiaans kunnen eten, of welke van de restaurants in de buurt de beste Dim Sum of sushi heeft. Seattle heeft ook nog speciale toeristen gidsen die je aanspreken als ze de indruk hebben dat je iets zoekt of misschien de weg kwijt bent.
Ook zonder gidsen vinden we onze weg naar China Town. Niet echt een goed herkenbaar deel van de stad - afgezien van de poort - zoals je dat wel in New York of San Francisco vindt. Hier ontbreken de eindeloze rijen kleine winkeltjes, de toko's en de vele Chinezen op straat.
Image Hosted by ImageShack.us
We besluiten bij Starbucks een koffie te nemen en ondanks het bericht dat het niet goed gaat met deze uit Seattle afkomstige koffie-keten, merken wij daar weinig van. Bijna overal waar je Starbucks ziet zie je mensen die in de rij wachten op hun bestelling. We zitten lekker buiten en zien de kantoren leegstromen voor de lunch. Ieder koopt ergens iets dat hij/zij lekker vindt en zoekt dan buiten een plaatje op dat te nuttigen; broodjes, sushi, noodles, salades, bagels, cookies en hamburgers, ieder heeft ergens zijn voorkeurssnack bemachtigd. Zien eten, doet eten; dus wij besluiten om ook ergens een broodje te gaan kopen. Onderweg komen we een onooglijk klein tentje tegen waar Gyros-broodjes verkocht worden. Blijkbaar is het een populaire lunchplek, want er zijn veel gasten die als bekenden worden begroet en er is een constante stroom van mensen die blijkbaar even hun werk onderbreken om er hun favo snack te kopen. Wij kiezen voor het gyros-broodje met rund- en lamsvlees, frietjes met feta en een "diet coke". Met zo'n lunch kun je er weer tegenaan en met een vol buikje vervolgen wij onze weg.

Wij wandelen langs het water van Puget Sound en klimmen nog even omhoog naar Pikes Place Market waar de dagelijkse stroom toeristen wordt vermaakt met een veelheid aan winkeltjes en kraampjes met de meest uiteenlopende handelswaar. Zoek je stripverhalen van alle windstreken, esotherische olieën, broches, kralen, speelgoed (modern of uit oma's tijd), sieraden, posters, elpee's, etc., etc. Er is altijd wel een winkeltje of kraam waar je het kunt kopen.
Image Hosted by ImageShack.us
Ondertussen vertonen de visverkopers hun kunstjes met het aangooien van zalmen en andere exotische vissen, maken bloemenverkopers aan de lopende band boeketjes en doen snackverkopers goede zaken. En dat allemaal naast de gebruikelijke groente in alle kleuren van de regenboog.
Uiteindelijk wordt het tijd om even het hotel op te zoeken een biertje te drinken en siësta te houden; jetlag!

1 reacties:

Anoniem zei

Hallo Jos en Esmée,

Nou wij worden hier al helemaal jaloers! Die boekwinkel spreekt mij (Patricia) ook enorm aan. Daar word je vast erg hebberig. Nu die jetlag nog even kwijtraken.

Hier begint het goede weer ook eindelijk. Voor vrijdag 28 graden verwacht, typisch voor nederland, ineens weer veel te gek. Van mij mogen ze het houden.
Nog even een blik geworpen in jullie huis, alles ok.

Geniet van Seattle.
Groetjes Jurgen en Patricia.