zondag

Banff – Kootenay National Park – Banff, donderdag 7 augustus 2008 (110 km)

Een van de mindere kanten van al de bossen met water in de buurt zijn de insecten die het op je voorzien hebben. Ondanks de tegenmiddelen zien de stekende insecten toch steeds kans om je te pakken te krijgen. Muggen, steekvliegen en andere bijtende insecten, we hebben ze inmiddels allemaal ontmoet en tot nu toe hebben wij verloren. We starten vandaag wat later, boeken nog even een hotel in Calgary voor de komende twee dagen, halen voor vertrek nog even een lunchbroodje bij Subway en wat water voor onderweg – inmiddels nodig omdat de temperatuur ook vandaag weer de 28 C zal bereiken.
We rijden vandaag naar Kootenay National Park en passeren de ene Moose-weide na de andere. Toch zullen we geen enkele van deze dieren zien; het blijft een lege plek op ons verzamellijstje “wildlife”. Onze eerste stop is Marble Canyon, een 37 meter diepe canyon die is ontstaan als restant van een gletsjer.
Image Hosted by ImageShack.us
Het gebied rondom de canyon werd een aantal jaren geleden behoorlijk getroffen door een bosbrand die 40 dagen duurde. Wat overblijft is een uitgebreid gebied met kale geblakerde boomstammetjes. In de Canyon is een wandelpad dat leidt naar een watervalletje. Niet spectaculair, maar leerzaam om te weten hoe dit watervalletje in de loop van de tijd steeds verder in de canyon is komen te liggen doordat de rots onder de waterval langzaam afslijt. Ook is het wel leuk dat je op verschillende plaatsen het water over kunt steken en zo steeds een andere deel van de canyon kan bekijken.
Na dit watervalletje gaan we op zoek naar de Paint Pots, een gebied waar waterpoeltjes met een hoog gehalte aan ijzeroxide (roest) reageren met de ondergrond.
Image Hosted by ImageShack.us
De kleur van de grond wordt rood en gelig en de indianen gebruikten deze grond om ze eerste te bakken en dan te vermalen om dit daarna te mengen met olie als kleurstof voor van alles en nog wat; oorlogskleuren, verf voor kleding rotstekeningen, etc. We hadden wat vulkanische activiteit verwacht – zeker na de ervaringen in Yellowstone – maar het water in de poeltjes ligt er kalmpjes bij. We merken wederom dat als je al veel moois hebt gezien, mindere varianten al snel tegenvallen en bijna teleurstellend zijn. We zijn echt verwend.
Na de Paint Pots, verlaten we Kootenay National Park weer en zoeken we de watervallen van Johnston Canyon in Banff NP, maar dat kost wat moeite omdat we niet onmiddellijk de goede parkeerplaats vinden. We dachten dat het een rustige parkeerplaats in een dicht begroeid bos was, maar het was een overvolle parkeerplaats met een goed aangelegde route. Onderweg naar Johnston Canyon vullen we onze wild-lijst aan met een nest jonge adelaars waarvan er een zijn vleugels begint uit te slaan terwijl er twee andere jonkies bij zitten die dit alles onbewogen gadeslaan.
Image Hosted by ImageShack.us
Daarna spotten we nog even een coyote die langs de kant van de weg in het bos wandelt.
Image Hosted by ImageShack.us
De wandeling naar de lower en upper Johnstone Canyon-waterval is geen moeilijke weg, wel een speciale omdat een deel van het pas is aangelegd als een soort boardwalk (ze noemen hem hier catwalk) die aan de binnenkant in de canyon is bevestigd. Zeker de lower falls zijn leuk omdat er hier een doorgang in het gesteente is gemaakt waardoor je heel dicht naar de waterval toe kunt. Op de terugweg zien we hoe een kanoër een deel van dit riviertje probeert te bevaren tussen alle stroomversnellingen in. Bijzonder hoe sommige mensen er buitengewone hobby’s op na houden.
Image Hosted by ImageShack.us
Na deze wandeling weten we zeker dat we even genoeg hebben van dennenbossen, bergen, watervallen, meren en muggen. We hebben weer even behoefte aan de drukte van een stad, dus zullen twee dagen Calgary ons zeker goed gaan doen.

Tanken: 50,47 liter
Overnachting: Bow View Lodge, Banff

1 reacties:

Anoniem zei

een mooie weblog
ik ben woensdagavond terug gekomen van vakantie in at-it-ch
deze is ongelofelijk en niet te begrijpen zo mooie van 25 graden in het dal,tot op het vriespunt op de top van de gletser
ik hoop dat jullie nog een fijne vakantie hebben in de u.s.a-canada
mvg
jan