zondag

Golden – Yoho NP- Lake Louise- Banff, Woensdag 6 augustus 2008 (225 km)

We verlaten onze cabin, maar niet nadat we eerst de afwas hebben gedaan van ons Amerikaanse ontbijt (vandaag eitjes, bacon, worstjes en hash browns). Niet afwassen levert namelijk een straf op van $ 20,-. Met zo’n ontbijt kan je er even tegen en we vertrekken richting Banff, met wat tussenstops in Yoho National Park en bij Lake Louise, Lake Agnes en Lake Moraine in Banff National Park. In Yoho bezoeken we Emerald Lake en stoppen even bij de Natural Bridge over een watervalletje. We ervaren voor het eerst het Japanse effect van Canada. Bij het meer en later bij de natural bridge stopt een bus waaruit vijftig vlijtige Japanners stappen die even een fotostop willen maken om even later weer in hun bus te vertrekken naar hun volgende fotostop.
Image Hosted by ImageShack.us
Emerald Lake dankt zijn naam natuurlijk aan de groene kleur van het water. Als we willen vertrekken blijken we in een file terecht te komen omdat er een stukje uit een berg wordt geblazen met springstof; blijkbaar willen ze de weg wat verbreden, mogelijk in verband met de extra grote bussen toeristen die er allemaal over moeten kunnen rijden. Na 10 minuten mogen we weer over de “bewerkte” weg vertrekken. We stoppen bij Spiral Tunnels, een overzichtspunt waar wordt uitgelegd dat de spoorwegmaatschappij doordat de weg veel te steil was, iets te veel ongevallen had op het traject door Yoho Park, waarvoor ze een oplossing kozen door twee grote ondergrondse cirkelvormige tunnels te maken waardoor de treinen geleidelijker kunnen dalen op het traject. Bij de tunnels komt het vaak voor dat het voorste deel van de trein de tunnel al verlaat als het achterste deel de tunnel nog moet binnengaan. We kunnen dit niet zelf constateren omdat er niet een geregelde dienstregeling is voor de goederentreinen die dit traject berijden.
Na de tunnels bezoeken we de Takakkaw-waterval. Een van de grootste watervallen in Noord Amerika die via de weg te bereiken is. Je moet er wel een stijl weggetje voor nemen en campers mogen er niet op; bussen ook niet, dus hier geen Japanners. De weg er naar toe is echter zéér de moeite waard. De waterval is prachtig en valt over een flinke afstand naar beneden, waarbij een deel van het water onderweg de rots raakt en flink uitwaaiert in een sluier. Naast het uitzicht is ook het geluid hier fantastisch. Echt een aanrader.
Image Hosted by ImageShack.us
We vervolgen onze weg naar Lake Louise, bezoeken het dorp met dezelfde naam (een groot woord voor de verzameling winkeltjes voor toeristen rondom een parkeerplaats) en daarna het eigenlijke meer, een prachtig groot meer aan de voet van een mooie berg met een flinke zichtbare gletsjer bovenop. Lake Louise komt aan zijn intense kleur door fijne deeltjes silt (rock flour). Dit absorbeert alle kleuren licht behalve die in het blauwe gebied. De deeltjes komen in de lente en de zomer met het smeltwater van de gletsjer in het meer, de overige tijd is het meer normaal van kleur. Bij Lake Louise wemelt het werkelijk van de fotograferende Japanners en dus lopen we vier kilometer omhoog naar Lake Agnes, waar een theehuis een ware attractie heet te zijn voor alle dorstige wandelaars die er aankomen. Het klimmetje is vrij stijl en met de warmte van de dag (26 C) is het een pittige onderneming. We kijken uit naar de thee, maar boven aangekomen blijkt die er niet in te zitten. De watervoorziening heeft het begeven en dus zal het lang duren voordat we van een kopje thee zullen kunnen genieten. We wachten het niet af en wandelen weer terug naar Lake Louise.
Image Hosted by ImageShack.us
Na Lake Louise stoppen nog even bij Lake Moraine - waarbij we onderweg iets te laat zijn om weer een beer te spotten – en we hebben de pech dat er net weer een paar bussen Japanners bij het meer worden uitgeladen (of uitgelaten?). Na een korte fotostop rijden we door naar Banff, onze bestemming voor vandaag. Na de check-in in het hotel bekijken we de omgeving. Banff is een echt toeristenstadje aan de voet van verschillende bergen. De middenstand zit voornamelijk in de toeristenbranche, hetzij in de souvenirshops, hetzij in de voedselbranche of de hotelbranche. We eten bij de Old Spaghetti Factory, een eethuis uit een keten die zich in pastagerechten heeft gespecialiseerd. Het is er allemaal heel gemoedelijk, we worden prettig geholpen en we zitten op de eerste verdieping bij het open raam waardoor we uitzicht hebben op de omliggende bergen. Een aanrader als je toch een keer in Banff bent.

Overnachting: Bow View Lodge

0 reacties: