zondag

Blue River - Jasper, zaterdag 2 augustus 2008 (235 km)

Vandaag rustig op weg naar Jasper, waar we twee dagen zullen blijven. Canada kent net als Amerika lange rechte wegen die glooiend in het landschap liggen. Het verschil tussen Canada en Amerika is dat alles in Canada groen is, terwijl je in Amerika afwisselend woestijn, grasland, prairie, bossen of bergen hebt. Canada is trouwens in meer dan één opzicht groen; de mensen lijken heel bewust met het milieu bezig. Gescheiden afvalinzameling gaat hier heel ver; bijna alle producten hebben een nummer waaraan je kan zien of het recyclebaar is. Dat viel ons voor het eerst op in het Hostel waar de beheerder en de gasten er een hele sport van schenen te maken. Vervolgens ontdekten we dat de flesjes water in supermarkten statiegeld hadden, alleen hadden ze geen inzamelpunt in de supermarkt, maar waren er speciale inzamelpunten in de stad. Mogelijk dat daarom de daklozen driftig de vuilnisbakken afstruimen op zoek naar plastic flesjes die mensen achterloos wegwerpen?
De reis begint vandaag kil met 11 graden C, maar in de loop van de dag loop het wat op naar 18 C. We stoppen even in het dorp Valemount en bij de plaatselijke supermarkt blijkt ook een danish pastry bakker te zitten die heerlijke croissantjes bakt en andere lekkernijen. Voor een paar dollar heb je lekker vers brood. Daar kunnen we geen weerstand aan bieden, dus we verlaten de winkel met een zak vol versgebakken lekkers.
Hoewel de temperatuur oploopt valt er onderweg toch nog wat regen, vooral als we even bij Mount Robson het visitor centre bezoeken is het even nat. Daarna droogt het op en begint de zon toch tevoorschijn te komen. We rijden langs bergen en meren en om de paar kilometer zie je een waterval inde bergen rondom de meren, soms aangegeven met een trail soms onbereikbaar aan de overkant van een meer.
Onderweg passeren we de staatsgrens tussen British Columbia en Alberta, de tijdzone tussen Pacific Time en Mountain Time (we verliezen een uurtje) en de grote waterscheiding tussen noord en zuid.
Jasper blijkt een echt toeristendorp in de Canadese Rocky Mountains. In het dorp aangekomen blijkt dat het druk is, want bij de plaatselijke VVV zijn alle kamers volgeboekt. Ieder die daar nog een plekje om te slapen zoekt moet worden teleurgesteld. Gelukkig hebben we een bedje gereserveerd bij Rosie, een Italiaanse die ons vlot door de formaliteiten heen loodst en haar “fee collect”. We hebben een aardige kamer aan de achterkant van het huis, met een eigen ingang en een klein terrasje. Het ziet er allemaal ok uit, dus wij zullen het hier wel uithouden.
In het dorp wordt gewaarschuwd voor beren; we zijn benieuwd of we er echt een zullen zien. Je komt ze vak onverwacht tegen, zoals we een paar dagen geleden al merkten. Tot nu toe blijft het wildlife beperkt tot die ene verdwaalde beer en wat schichtige squirles. Als e ’s avonds nog even een wandeling gaan maken bij Patricia Lake en Piramide Lake zien we op de heen- en de terugweg een muledear, maar hij (of zij) is te schichtig om zich te laten fotograferen.


Tanken: 51,75 liter
Overnachting: B&B De roch arch place, Jasper $90,=

1 reacties:

Anoniem zei

ha leuk, broer en schoonzus, ik ga jullie berichtjes weer lezen. We zijn weer thuis. Onze vakantie was af en toe te heet 28 - 36 graden maar erg leuk.
zie je na de vakantie weer, zoals afgesproken.
groet,
Marja